Assens Provsti  
 
holevad.jpg
turup.jpg
sonderby.jpg
rorup.jpg
verninge.jpg
vissenbjerg.jpg
brylle.jpg
kerte.jpg
karum.jpg
glamsbjerg.jpg
sollested.jpg
flemlose.jpg
tommerup.jpg
soby.jpg
gamtofte.jpg
orsted.jpg
dreslette.jpg
sandager.jpg
barlose.jpg
skydebjerg.jpg
kong.jpg
helnas.jpg
assens.jpg
baago.jpg
aarup.jpg
orte.jpg
vedtofte.jpg
broholm.jpg
haarby.jpg
 
   
     
   
 

Kerte Kirke

Kerte Kirke   Kerte Kirke

 

Kerte Kirkes historie går som de fleste gamle landsbykirker tilbage til middelalderen, dvs 1100-tallet. Her blev det første af kirken bygget som en romansk granitkirke hvoraf resterne stadig står. Det var en ganske lille kirke hvor nu 3. og 4. hvælvingsfag regnet fra øst ligger. Desuden var der et lille kor med halvrund apsis. Senere blev kirken udvidet i flere omgange og forsynet med hvælvinger og tværskib.

 

Det mest bemærkelsesværdige ved Kerte kirke er, at kirketårnet ikke står ved kirkens vestende, men 16 meter sydvest for kirken. Tårnets særlige placering er der flere forklaringer på, men den mest interessante handler om trolden i Barløse.Barløse er en lille landsby syd for Kerte, og her bor en trold.

 

Da man i sin tid ville bygge kirketårnet ved Kerte Kirkes vestende, skete der det at trolden fra Barløse hver nat smed en stor sten og ødelagde hvad man havde bygget i dagens løb, fordi trolde som bekendt ikke bryder sig om kirketårne og kirkeklokker. Denne ødelæggelsesproces stod på adskillige nætter før folkene i Kerte besluttede at snyde trolden: man opførte tårnet et andet sted end der, hvor trolden troede det stod. Så da trolden den efterfølgende nat igen kastede den store sten for at ødelægge bygningsværket, ramte trolden ikke. At denne forklaring er den rette ses af, at troldestenen befinder sig nord for kirken i Brende å, hvor den ligger med troldens fingeraftryk på!! Andre forklaringer på tårnets særlige placering kunne være, at der engang har stået en klokkestabel af træ på det pågældende sted, og man ikke har ville flytte ”de hellige klokker” og derfor bygget et stentårn samme sted. Eller forklaringen er den, at Kerte Kirke ligger på en bakke af sand, og fundamentet muligvis ikke har været af en beskaffenhed så den kunne bære et tårn.

 

Kerte Kirke er indvendig en rigtig ”hyggelig” kirke. Der er en altertavle af Anker Lund med Jesus der velsigner de små børn, samt en nyere granitdøbefont. Orglet er fra 1985 og bygget af firma Bruhn & søn i Rødekro.

 

På prædikestolen er indsat fire fyldinger med evangelist-relieffer fra en ældre prædikestol. Reliefferne er skåret ca 1610 af den såkaldte ”gamtofte-mester”.

De fire træskærerarbejder er specielle ved at hver af de fire evangelisters symboler (ynglingsdyr) bærer et blækhus som forfatteren kan dyppe sin pen i når han skal skrive.

 

Et sidekapel har oprindelig været til kister fra gården Billeskov, men i dag er alene to kister tilbage med W F Farenholst og hustru A J Hvid fra Billeskov.

 

I våbenhuset er anbragt den gamle kirkedør fra 1632, som blev udskiftet i 1997. Den latinske indskrift findes i dansk oversættelse på den nye dør.

 

Der står:

KOM TIL MIG

ALLE I FORJAGEDE

OG FORSLÆBTE

OG JEG VIL GIVE JER HVILE

 

En lysglobe hvor man er velkommen til at tænde et lys er anbragt mellem sidekapellet og hovedskibet.

Kirken er åben for andagtssøgende og gæster alle hverdage fra kl 8 – 16.

 

 

 
     
  Provstikontor: Østergade 64 -  5610 Assens – Telefon +45 24 91 23 77