Assens Provsti  
 
orte.jpg
flemlose.jpg
soby.jpg
haarby.jpg
brylle.jpg
rorup.jpg
dreslette.jpg
broholm.jpg
orsted.jpg
verninge.jpg
glamsbjerg.jpg
karum.jpg
assens.jpg
vedtofte.jpg
vissenbjerg.jpg
tommerup.jpg
barlose.jpg
sandager.jpg
kong.jpg
holevad.jpg
aarup.jpg
sollested.jpg
turup.jpg
baago.jpg
skydebjerg.jpg
kerte.jpg
helnas.jpg
sonderby.jpg
gamtofte.jpg
 
   
     
   
 

Vissenbjerg Kirke

Vissenbjerg Kirke   Vissenbjerg Kirke

 

Kirken er Fyns største og højst beliggende landsbykirke placeret 114,15 m over havet midt i Vissenbjerg Sogn.

Omkring 1150 blev der her rejst en trækirke med en lille apsis af sten i romansk stil. Trækirken blev dog allerede omkring år 1200 erstattet af en bygning af rå kampesten og tilhuggede kvader, hvilket stadig kan ses i dele af nordmuren.

 

I murværket kan også stadig skimtes kirkens oprindelige norddør (kvindedøren). I begyndelsen af 1500-tallet blev kirken ombygget i sengotisk stil. Murværket blev fornyet og opbygget af munkesten og genanvendte kampesten.

 

Kirken fik tilføjet et tårn belagt med tegl og kirken forlænget mod vest samtidig med at apsis blev erstattet af et firkantet kor. Oprindelig var kirkens tag belagt med bly, men dette blev i 1793 udskiftet med tegl.

I perioden 1912 til 1976 var desuden alle kirkens buer og ribber i hvælvingerne dekorerede.

I Biskop Jacob Madsens visitatsbog fra 1589 findes en tegning af kirken, hvor også spiret (tagrytteren) og en storkerede på tårnet kan ses. Bygningen er 39,5 m lang og 10 m bred.

 

Kirkens inventar

Kirkens ældste inventar er døbefonten, som stammer fra omkring år 1200. Det er en romansk granitdøbefont med rebsnoning på soklen. Dåbsfadet med tilhørende kande af messing er af nyere dato.

Den smukke sengotiske altertavle fra ca.1525 er udført af en elev på Claus Bergs værksted – Claus Berg har lavet den berømte altertavle i Odense Domkirke.

 

Altertavlen, der er opbygget som et skab med to fløje, overlevede lykkeligvis reformationen, men forfaldt gennem årerne. I 1907 måtte den derfor vige pladsen for en ny altertavle med et maleri "Jesus i Gethsemane" af Hans Christian Vantore. Efter en gennemgribende restaurering i 1937 kom den gamle altertavle atter tilbage på sin oprindelige plads, dog uden at fløjene kan lukkes i fastetiden.

 

Kilde: http://www.vissenbjergkirke.dk/5-kirken.html

 
     
  Provstikontor: Østergade 64 -  5610 Assens – Telefon +45 24 91 23 77