Assens Provsti  
 
soby.jpg
verninge.jpg
dreslette.jpg
orte.jpg
flemlose.jpg
sonderby.jpg
baago.jpg
aarup.jpg
gamtofte.jpg
assens.jpg
sandager.jpg
orsted.jpg
rorup.jpg
vissenbjerg.jpg
skydebjerg.jpg
holevad.jpg
haarby.jpg
turup.jpg
broholm.jpg
kerte.jpg
kong.jpg
glamsbjerg.jpg
karum.jpg
tommerup.jpg
brylle.jpg
vedtofte.jpg
barlose.jpg
sollested.jpg
helnas.jpg
 
   
     
   
 

Glamsbjerg

Glamsbjerg Kirke   Glamsbjerg Kirke

 

 

Folkegaven afsløret i Glamsbjerg Kirke

 

Søndag d. 2. december 2012, første søndag i advent, og dermed begyndelsen på det nye kirkeår, kunne man i Glamsbjerg Kirke afsløre folkegaven til kirkens jubilæum.

 

I marts måned i år fejredes Glamsbjerg Kirkes 100-års jubilæum. I den forbindelse samlede menighedsrådet ind til forskønnelse af kirken. Der blev doneret penge fra både private og virksomheder. Den nyvalgte menighedsrådsformand, Mikael Krarup, afslørede folkegaven i forbindelse med højmessen. Det indkøbte kunstværk er fremstillet af Maja Lisa Engelhardt, en af vor tids kendteste kirkekunstnere.  

 

Værket, som hedder ”Vinge”, er et relief, der forestiller en englevinge på en stentavle. Symbolværdien er stor: Stentavlerne med De Ti Bud, Jakobsstigen med englene – begge fra Det Gamle Testamente – Ærkeenglen Gabriel fra Det Nye Testamente. Englen er også symbol på Helligånden.

 

Mange kirkegængere var mødt op i kirken til afsløringen, og man var enige om, at her havde Glamsbjerg Kirke fået et værdigt minde om jubilæet, et smukt og fascinerende kunstværk.

 

Altertavlen i Glamsbjerg Kirke

 

Tidligere menighedsrådsmedlem Bodil Jakobsen oplyste:

 

Altertavlen i Glamsbjerg Kirke er malet i 1930 af kunstmaleren Troels Trier, Vallekilde (1879-1962). Billedet, der måler 155x120 cm, forestiller helbredelsen af den lamme i Kapernaum, eller ?Den værkbrudne? ( Matt. 9, 1-8 ) som efter sigende er værkets titel. 

 

Rammen er også tegnet af kunstneren og udført i eg med forgyldning.

 

I referatet fra menighedsrådsmødet den 30. april 1930 er skrevet flg.:

?Der var fremsendt en prøve paa Alterbillede til Glamsbjerg kirke, malet af Kunstmaleren Troels Trier, Vallekilde. Menighedsrådet anbefaler Billedet til Godkendelse ved Ministeriet. Man indsendte Billedet ledsaget af følgende Ordlyd: Glamsbjerg Menighedsråd, Køng Sogn, Baag Herred andrager det høje Ministerium omTilladelse til at anskaffe medfølgende Maleri som Alterbillede i Glamsbjerg Kirke, der blev opført 1911. Billedet er malet af Kunstneren Troels Trier, Vallekilde, der også har tegnet den medfølgende ramme, som er tænkt lavet i Eg med forgyldning.

 

Kirken ejer ca. 2500 kr. der må anvendes til Anskaffelse af Billed og Ramme, og Summen menes nogenlunde at kunne slaa til. Det vilde være os magtpåliggende om Billedet kunne være færdigt og på plads med det nye Kirkeårs Begyndelse den 30. November 1930.?

 

I et gammelt jubilæumsskrift står at: ? I 1930 bestilte Menighedsrådet hos kunstmaler Troels Trier, Vallekilde en altertavle, der efter at være godkendt af Kirkeministeriet, blev indrammet i en smuk ramme, der udfærdiges af Snedkermester A. Rasmussen, et Arbejde han udførte med stor Kærlighed, og Resultatet blev et usædvanligt smukt Haandværksarbejde.?

Kilde: Glamsbjerg Lokalhistoriske Arkiv

 

Iflg. oplysninger fra tidligere menighedsrådsformand Arne Kristiansen er der i Sands kirke på Færøerne en altertavle malet af samme kunstner og med næsten samme motiv. Her er ?Den værkbrudne? blot kommet lidt længere i forløbet, idet den helbredte lamme ses siddende på kanten af sengen.  

 

Lidt om kunstneren:

Troels Trier (1879-1963) var søn af Ernst Trier, som grundlagde Vallekilde Højskole i 1865.

Skolen var et kulturelt samlingssted i Nordvestsjælland, og faderen gjorde meget ud af børnenes  undervisning i kunst og kultur. Fire generationer af hans efterkommere blev billedkunstnere, heriblandt oldebørnene, entertaineren og kunstmaleren Troels Trier f. 1940 og grafikeren og forfatteren Dea Trier Mørk (1941-2001).

 

 
     
  Provstikontor: Østergade 64 -  5610 Assens – Telefon +45 24 91 23 77