Den 15. marts træder en række strukturtilpasninger i kraft i Assens Provsti.
Biskop Tine Lindhardt har efter en fælles proces med menighedsråd, præster og provst Ole Hyldegaard Hansen besluttet en ny struktur for Assens provsti.
”Folkekirken skal være hvor folk er, og derfor er det vigtigt, at vi af og til spørger os selv: Hvor bor folk, hvor flytter de til og fra, hvor går børnene i skole, hvor udstykkes der byggegrunde og bygges ældreboliger, hvor ligger plejehjemmene, og hvordan hænger foreningslivet sammen? – Og at vi i forlængelse af det ser på, om der er brug for en tilpasning af den kirkelige struktur.
Det handler ikke om at lukke kirker eller nedlægge sogne, men om at finde den bedst mulige måde at være kirke på i dag. Et vigtigt pejlemærke i processen har været, at medlemmer af Folkekirken i provstiet har en nogenlunde lige adgang til en præst. Det synes jeg, vi skylder både præster og folkekirkemedlemmer,” siger Tine Lindhardt
Fire pastoratomdannelser
Resultatet af strukturprocessen kan gøres op i følgende punkter:
- 4 pastoratomdannelser
- Gamtofte-Turup Pastorat er nedlagt
- Et Assens-Bågø – Gamtofte pastorat er etableret
- Et Barløse-Sandager-Holevad-Turup pastorat er etableret
- Glamsbjerg pastorat er blevet nedlagt, og i stedet er der etableret to nye pastorater: Dels et Glamsbjerg pastorat bestående af Køng sogn og dels et Ørsted-Søllested-Vedtofte pastorat.
- 2 ledige præstestillinger slås op
- En som fuldtidssognepræst i Assens-Bågø-Gamtofte pastorat
- En som 50% sognepræst i det nye Glamsbjerg pastorat
- Nye samarbejds- og afløsningsgrupper er etableret flere steder i provstiet. Samarbejdsgrupperne er etableret i det biskoppen har kaldt en ”Gl. Ejby-model.” Gl. Ejby-modellen” er en model for samarbejde mellem præster og vedrører præsternes gensidige afløsning af hinanden på ferie, fridage og søgnefridage.
Samarbejdet kan udvides
Det er biskoppens håb, at ”Gl. Ejby-modellen” bliver en platform til mere samarbejde mellem præster og mellem sogne. For eksempel kan samarbejdet udvides til at handle om sogne- og foredragsaftener, undervisning, sorggrupper, babysalmesang eller fælles arrangementer for konfirmander og minikonfirmander. Biskoppen understreger, at eventuelle beslutninger herom træffes af præster og menighedsråd.
Præsteembeder i små sogne og pastorater
Det ligger biskoppen meget på sinde, at der fortsat er præster også i sogne, hvor der ikke længere bor så mange mennesker.
”Kirken skal være til stede, og evangeliet skal forkyndes, også der, hvor befolkningstætheden ikke længere er så tæt, som den var engang. Desuden spiller kirken en vigtig rolle i mange mindre sogne ikke alene kirkeligt, men også folkeligt.
Men det kan være nødvendigt, at præster i små sogne skal yde bistand til et sogn udenfor deres eget pastorat. – Både for at sikre folkekirkemedlemmer en mere ligelig adgang til en præst og for at yde bistand til præster i store sogne. Og så er det også en måde at fastholde præsteembeder i små sogne og pastorater på,” siger hun.
Biskoppen takker for indsatsen
Biskoppen takker for det store engagement og arbejde, som præster og menighedsråd har ydet i processen – med forslag, lokalkendskab, udvalgsarbejde, fællesmøder, diskussioner i menighedsrådene og udarbejdelse af høringssvar.
”Jeg ved, at det har været en lang og indimellem vanskelig proces. Jeg håber, at en af de positive ting, der også er kommet ud af det, er, at præster og menighedsråd har lært hinanden bedre at kende på tværs i provstiet – og at der derigennem er sået frø til sognearbejde og samarbejde,” siger hun.
Ændringerne træder i kraft den 15. marts 2016 og skal være fuldt implementeret pr. 1. september 2016 (Kilde: Pressemeddelelse Fyens Stifts hjemmeside)